“Chocolate Chip Cookies”

Kuşkusuz hepimizin en sevdiği kurabiye çikolata parçalı, kocaman, dışı kıtır, içi hafif ıslak ve yumuşak olan kurabiyedir. Yanında bir bardak süt ya da sıcacık bir çayla ona kimse hayır diyemez. Çok, çok fazla çikolata parçalı kurabiye yedim ve yaptım ama bu reçete kesinlikle favorim ve vazgeçilmezim. America’s Test Kitchen şefleri bir çok deneme sonunda kusursuz bir tarife ulaşmışlar. Deneyince siz de neden kusursuz olduğunu anlayacaksınız.

Normal reçetelerde sadece beyaz şeker kullanılırken, bu reçetede hem beyaz, hem kahverengi şeker kullanılıyor. 2 tam yumurta yerine ise 1 tam yumurta 1 de yumurta sarısı kullanılıyorlar. Tüm bunların sebebi o sakızımsı kıvamı elde etmek.
Bir diğer farklı yaptıkları şey ise, eriyen tereyağına şekerleri ve yumurtaları ekledikten sonra 3’er kez 30 saniye karıştırıp 3 dakika beklemek. Bunun amacı ise likit malzemelerin iyice harmanlanması ve şekerin daha kolay çözünmesi.
Biraz korkutucu ve çok aşamalı gibi görünse de bir kere denediğinizde gerçekten tüm bunlara değdiğini siz de anlayacaksınız.

Chocolate Chip Cookies

  • 250 gram un
  • 3 gram karbonat
  • 140+60 gram tereyağı (60 gram sonra eklenecek)
  • 115 gram beyaz şeker
  • 120 gram esmer şeker
  • 6 gram tuz
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 200 gram bitter çikolata (damla ya da doğranmış)
  1. Fırını 190 dereceye ayarlıyın. 2 adet fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin.

  2. Un ve karbonatı bir kapta beraber eleyin.

  3. 140 gram tereyağını bir sos tenceresinde orta-yüksek ateşte eritmeye başlayın.

  4. Tencereyi ara ara çevirerek, tereyağ kahverengi rengini alana ve fındığımsı bir aroma ortaya çıkana kadar pişirmeye devam edin.

  5. Kahverengileşince ocaktan alın ve başka bir kaba aktarın. 60 gram tereyağını da ekleyin ve o da eriyinceye kadar karıştırın.

  6. Şekerleri ve tuzu kahverengi tereyağına ekleyin ve bir çırpma teliyle karıştırın.

  7. Yumurta ve yumurta sarısını da ekleyin ve 30 saniye boyunca karıştırın. 3 dakika bekleyin ve bir 30 saniye daha karıştırın. Bu aşamayı 2 kere daha tekrarlayın.

  8. Yağ-şeker karışımına unu ekleyin ve spatula yardımıyla güzelce harmanlayın. Çikolata parçalarını da ekleyerek biraz daha karıştırın.

  9. 50'şer gramlık toplar oluşturarak tepsilere dizin. Kurabiyeler arasında boşluk bırakın ki yayılmaları için alanları olsun. Bir tepsiye 8 kurabiye düşecek şekilde 2 tepsiyi de yerleştirin. Eğer hamur çok yumuşaksa ve porsiyonlamakta zorlanıyorsanız, üzerini streçleyip 5-10 dakika buzlukta bekletebilirsiniz.

  10. Her seferinde bir tepsi pişirin. 5-6. dakikada tepsiyi çevirin. Ortalama 10-14 dakika arasında pişiyorlar. Ortalarını yumuşak görünce daha fazla pişirmek isteyebilirsiniz ama tepside soğuyacakları için fırından çıkarınca da pişmeye devam edeceklerini unutmayın. Soğuyunca servis edin veya hepsini kendinize saklayın 🙂

Afiyet olsun!

Ne düşünüyorsunuz? Benimle paylaşın!