Mereng yapmayı çok seviyorum. İki basit malzeme, yumurta akı ve şeker bir araya gelince ortaya olağanüstü güzellikte mereng çıkıyor. Beze ve makaronun bazını oluşturan merengi çoğu zaman bazı keklerde de kullanıyorum. Unsuz kekleri kabartmak için, yoğun ve sakızımsı kıvamlı kurabiyeler için vazgeçilmezim.
Renkli renkli bezeler yapıp, dekor olarak kullanmak en sevdiğim. Her tatlının yanına yakışıyorlar. Pişme süresi uzun olduğu ve bazen ev tipi fırınlarda sorun çıkartabildiği için evde yaparken ekstra dikkatli olmak ve aşamalara harfiyen uymak gerekiyor. Ben iki pavlova reçetesi denedim. Sizinle paylaşacağım reçeteyle daha güzel anlaştık o nedenle onda karar kıldım.
Merengin kilit noktası, yumurta aklarını yağ ve sudan tamamen arınmış temiz bir kapta çırpmak. Bir kaç damla limon, bir-iki çimdik tuz veya 1 çay kaşığı kadar sirke ile de merengi desteklemek her zaman garanti oluyor.

Gelelim bizim tarifimize. Bezenin kocaman hali pavlova! Bizim bildiğimiz beze, içi de dışı da kıtır kıtırdır, ama pavlovayı içi hafif yumuşak kalan, çöken orta kısma dilediğiniz çeşit sos-krema ve meyve koyabileceğiniz bir pasta gibi düşünebilirsiniz. Ben bol vanilyalı, en sevdiğim pastacı kremasını kullandım bu tarifte. Parmak yeme garantili! Kırmızı meyveler de eklenince görsel bir şölen çıktı ortaya. Tadıyla ilgili kendimi yeterince iyi ifade edebileceğimi zannetmiyorum o yüzden deneyin, görün. Top sizde.
Pavlova

Patacı kreması
- 500 g süt
- 1 tatlı kaşığı vanilya (mümkünse yarım çubuk vanilya)
- 6 adet yumurta sarısı
- 100 gram şeker
- 70 gram un
- 30 gram nişasta
- 40 gram tereyağı
Mereng
- 4 adet yumurta beyazı (140 gram)
- 1 çimdik tuz
- 60 gram su (soğuk)
- 250 gram toz şeker
- 5 gram sirke
- 12 gram nişasta
Patacı kreması
Sütü ve vanilyayı bir tencerede ocağa alıp ısıtmaya başlayın.
Yumurta sarıları ve şekeri pürüzsüz olana kadar çırpın.
Şeker, un ve nişastayı ekleyerek biraz daha karıştırın.
Kenarlardan köpürmeye başlayan sütü yavaş yavaş yumurta sarılı karışıma ekleyerek karıştırın. Daha sonra karışımı ocağa alarak muhallebi kıvamı alana kadar durmadan karıştırın.
Kıvam alınca ateşten alıp ufak parçalara böldüğünüz tereyağını da ekleyerek eriyene kadar karıştırın ve üzerini kabuk bağlamaması için streçle kaplayarak, streç krema yüzeyine yapışacak şekilde, soğumaya bırakın.
Mereng
Fırını fansız 150 dereceye ayarlayın. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin ve ortasına 20 cm çaplı bir daire çizin.
Kuru, yağdan arınmış bir kapta yumurta akları ve tuzu düşük devirde çırpamaya başlayın. Köpürmeye başlayınca orta-yüksek devirde çırpmaya devam edin.
Aklar beyazlaşıp kabarmaya başladığında suyu ilave edin. Ardından şekeri yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edin.
Sirke ve elenmiş nişastayı ekleyip, spatula iler alt üst ederek dikkatlice karıştırın.
Hazır hale gelen merengi, fırın tepsisinin ortasına çizdiğiniz daireye göre yerleştirin. İsterseniz dağınık halde bırakın, dilerseniz de kenarlarını düzleştirip şekil verin. Kağıdın kenarlarını bir miktar merengle tepsiye yapıştırabilirsiniz ki pişme esnasında uçuşmasın.
Merengi önceden ısıtılmış fırına koyun ve yarım saat kadar pişirin. Rengi hafif dönmeye başlayınca fırın ısısını 120 dereceye düşürün ve 45 dakika daha pişirin. 45 dakikanın sonunda fırını kapatın ve merengi en az 1 saat kapalı fırında muhafaza edin. Bütün bu süreç boyunca, süre dolmadan fırının kapağını asla(!) açmayın.
Birleştirme
Soğuyup hazır hale gelen merengin ortasına önceden hazırlamış olduğunuz pastacı kremasını sıkın veya bir kaşık yardımıyla yayın. Üzerine dilediğiniz meyveleri de ekleyerek ve bir miktar pudra şekeri serperek servis edin.
- Vanilya çubuk ya da özütü bulma şansınız yoksa çay kaşığının ucu kadar şekerli vanilin ekleyebilirsiniz. Ama lezzetinin aynı hatta benzer olmayacağını bilmelisiniz 🙁
- Mereng reçetesi ZoëBakes‘e aittir.
Afiyet olsun!
